niedziela, 1 lutego 2015

Rolada makowa



SKŁADNIKI (na 2 rolady):

Ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 1 cukier waniliowy


Nadzienie:

  • 40 dag maku
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag posiekanych orzechów
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • 5 dag smażonej skorki pomarańczowej





Wykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, 1 łyżką maki i 2 łyżkami mleka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z resztą cukru do białości. Do mąki wlewamy wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i jajka, wyrabiamy ręką i powoli wlewamy ciepłe mleko (temp. 25°C). Nie przerywając wyrabiania powoli wlewamy olej oraz roztopione i ostudzone do temperatury pokojowej masło. Gdy ciasto nie klei się do ręki, jest elastyczne i lśniące - oznacza to, że jest już dobrze wyrobione. Nakrywamy naczynie z ciastem czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Wykonanie nadzienia:
Mak zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy na ok. 15 minut. Następnie osączamy na sitku. Mielemy mak 3 razy. W rondlu roztapiamy masło i miód, dodajemy zmielony mak i bakalie. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu ok. 15 minut - pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Oddzielamy żółtka jaj od białek. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. dodajemy je do ostudzonej masy makowej i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę (taką, którą można kroić nożem) i przy pomocy łyżki, delikatnie mieszając, łączymy z masą makową. Połową wyrośniętego ciasta drożdżowego rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, wykładamy na ciasto połowę masy makowej, równomiernie rozprowadzamy i zwijamy tak jak roladę.
Wkładamy ciasto do wąskiej formy posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką i pozostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta i nadzienia.
Wierzch ciasta smarujemy „roztrzepanym" białkiem. Pieczemy w temp. 200°C ok. 1 godziny. Po wystudzeniu posypujemy makowce cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz