piątek, 20 lutego 2015

Ciasto marchewkowe





SKŁADNIKI
  • 1,5 szkl. startej marchwi
  •  2 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. cukru (ja zawsze daje trochę mniej)
  • 1 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • aromat migdałowy
Olej utrzeć z cukrem*, wbijać  do tego po jednym jajku (wciąż ucierając). Następnie dosypać mąkę, proszek, sodę i przyprawę do piernika. Ciągle mieszając dodawać po łyżce marchwi. Na koniec kilka kropel aromatu. Piec w temp 180 C przez ok 40-60 minut.

Smacznego!

* można dodać cukier nierafinowany-naturalny, zdrowszy od cukru białego; więcej na temat zdrowego jedzenia: http://puszczykowodzieciakowo.blogspot.com/2015/01/zamien-chemie-na-jedzenie-cz-2-cos-dla.html

1 komentarz: