SKŁADNIKI
- 1,5 szkl. startej marchwi
- 2 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru (ja zawsze daje trochę mniej)
- 1 szkl. oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawa do piernika
- aromat migdałowy
Olej utrzeć z cukrem*, wbijać do tego po jednym jajku (wciąż ucierając). Następnie dosypać mąkę, proszek, sodę i przyprawę do piernika. Ciągle mieszając dodawać po łyżce marchwi. Na koniec kilka kropel aromatu. Piec w temp 180 C przez ok 40-60 minut.
Smacznego!
* można dodać cukier nierafinowany-naturalny, zdrowszy od cukru białego; więcej na temat zdrowego jedzenia: http://puszczykowodzieciakowo.blogspot.com/2015/01/zamien-chemie-na-jedzenie-cz-2-cos-dla.html
Moje ulubione ciasto Anity! :)
OdpowiedzUsuń