sobota, 24 stycznia 2015

Ruloniki ze szpinakiem, marchewką i serem zapiekane w sosie pomidorowym





SKŁADNIKI

  • makaron lasagne 
  • 500 g marchewki
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • żółty ser (ja użyłam goudy, ale może być jakiś lepszy)
  • 500 g przecieru pomidorowego (ja użyłam kartonika Sottile Gusto z Biedronki)
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • parmezan (opcjonalnie)

Marchewkę obierz, potnij na kawałki, wrzuć do garnka z wodą, dopraw solą i cukrem. Gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Następnie wylej wodę i rozgnieć marchewkę, np. tłuczkiem do ziemniaków, dodaj sól i łyżeczkę tymianku. 
Pokrój cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż ok. 3 minuty, pod koniec wrzuć na patelnię rozgnieciony ząbek czosnku. Dodaj szpinak i smaż tak długo aż szpinak się rozmrozi, a następnie ok. 10 minut, by odparował nadmiar wody. Dopraw szpinak solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
W garnku lub na drugiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i smaż przez 30 sekund (żeby się nie spalił). Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180-190 C. W garnku zagotuj osoloną wodę. Zanurzaj we wrzątku po dwa płaty makaronu lasagne (tak długo aż zmiękną, ok. 30 sekund). Wyłóż płaty na talerz (a kolejne wrzuć do wrzątku). Każdy płat posmaruj marchewką, nałóż warstwę szpinaku i posyp startym żółtym serem. Zawiń płat i przekrój na dwie lub trzy części (zależy jak mają być wysokie). 
Do żaroodpornego naczynia wlej sos pomidorowy i ustaw w nim ruloniki ciasno obok siebie. Wierzch posyp parmezanem lub żółtym serem. Zapiekaj przez ok. 20-30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz