SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
- 1 kg jabłek
- 2 budynie waniliowe bez cukru, dodać 4 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- cukier puder (do posypania)
- bułka tarta(kilka łyżek)
- Ciasto zagnieść z podanych składników. Podzielić na dwie równe części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na ok. dwie godziny do zamrażarki. Ciasto z lodówki przenieść na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem i ponakłuwać widelcem. Włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (ok. 160ºC).
- Jabłka obrać i pokroić wg uznania. Ja kroję na grube plastry. Wyłożyć na ciasto.
- Budynie ugotować w 750 ml mleka, dodać wcześniej cukier. Gorący wylać na jabłka.
- Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na budyń. Wstawić do piekarnika. Piec w temp. ok 200ºC przez 45 minut.
- Gdy ciasto wystygnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz