wtorek, 20 stycznia 2015

Szarlotka budyniowa


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
  • 1 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru, dodać 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • cukier puder (do posypania)
  • bułka tarta(kilka łyżek)

  1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Podzielić na dwie równe części.  Jedną włożyć do lodówki, drugą na ok. dwie godziny do zamrażarki. Ciasto z lodówki przenieść na blaszkę 20x35 cm wyłożoną papierem i ponakłuwać widelcem. Włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (ok. 160ºC).
  2. Jabłka obrać i pokroić wg uznania. Ja kroję na grube plastry. Wyłożyć na ciasto.
  3. Budynie ugotować w 750 ml mleka, dodać wcześniej cukier. Gorący wylać na jabłka.
  4. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na budyń. Wstawić do piekarnika. Piec w temp. ok 200ºC  przez 45 minut.
  5. Gdy ciasto wystygnie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz