niedziela, 7 sierpnia 2016

DOMOWE HAMBURGERY

Składniki na kotlety:
  • 1/2 kg mięsa wołowego (ja dałam pierś z indyka)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól (polecam himalajską-jest zdrowsza)
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżki bułki tartej
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa, wrzucić jajko, bułkę tartą i przyprawy.  Całość wymieszać. Następnie uformować kotleciki; dobrze, żeby były płaskie.
Na rozgrzaną patelnie wyłożyć kotleciki, piec aż się zarumienią.

Składniki na dodatki:
  • 4 bułki
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • sałata, gatunek wg uznania
  • majonez
  • ketchup
  • 4 patyczki do szaszłyków
Bułki można podgrzać w piekarniku lub podpiec na patelni grillowanej.
Kolejno układamy: majonez, sałata, kotlet, pomidor, cebula, ogórek, ketchup, sałata, majonez, górna część bułki. Następnie wtykamy patyczek i GOTOWE :)

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz