Składniki:
- 500 ml słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- ok 250 g herbatników ( na tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm)
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne czekolady (najlepszą konsystencję po rozpuszczeniu mają czekolady Wedel)
- płatki (przepis oryginalny zaleca płatki Kangus, jednak nigdzie nie mogłam ich znależć, użyłam bardzo podobnych z Biedronki, też dobre)
1. W kąpieli wodnej roztopić białe czekolady, ostudzić.Na tortownicę wyłożyć herbatniki.
300 ml śmietanki ubić na sztywno, na niskich obrotach miksera dodać serek mascarpone i ostudzoną czekoladę. Całość delikatnie wymieszać łyżką z płatkami ( ok. 3 szklanki).
Masę wyłożyć na tortownicę, wyłożyć kolejną warstwę herbatników, następnie wstawić do lodówki.
2. Czekolady mleczne rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
200 ml śmietanki ubić na sztywno, następnie na niskich obrotach miksera połączyć z czekoladą.
Gdy całość się połączy wyłożyć na poprzednią warstw. Posypać płatkami wierzch, ja użyłam 1 szklankę płatków.
Wstawić do lodówki na 3 godziny. Jeśli ciasto jest miękkie po upływie tego czasu, zostawić na noc.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz