Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone (1 poakowanie)
- 250 g śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. galaretki (smak wg uznania)
- maliny, ja dodałam jeszcze brzoskwinie z puszki
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i pokrojone w kostkę masło. Wszystko ucieramy do momentu aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i zagniatamy w kulę.
Ciasto przekładamy papierem, rozpłaszczamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C , ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Brzegi odkrawamy, tak żeby nie wystawały. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 15-20 minut aż ciasto się zarumieni.
3.Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki.
Delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na wystudzone ciasto.
4. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, czekamy aż wystygnie.
Owoce układamy na serku, na koniec polewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz